Jag älskar mat som går fort att tillaga, och detta är precis
en sådan rätt. Dessutom är den otroligt god och en av våra
absoluta favoriter. Du gör snabbt alla förberedelser och
sedan sköter sig resten i ugnen.
Du behöver:
1 förpackning lätt creme fraiche
Sambal Oelek
Frysta laxfiler - räkna 1/person
1 lime
Fin tvättat potatis modell större
Salladslök - Kan uteslutas
Tomater
Grovsalt
Citronpeppar
Starta ugnen på 220grader
Börja med att riva skalet av en lime och blanda dem med
1 förpackning lätt cremefraiche i en skål.
Blanda i Sambal Oelek efter smak.
Creme fraichen tar bort mycket av hettan men var noga med
att smaka av eftersom och börja med att tillsätta ca 1 tsk,
rör ihop, smaka av och tillsätt mer tills du är nöjd.
Jag tycker om mycket Sambal Oelek och brukar använda
runt en matsked.
Tycker ni om olika styrka i familjen kan du göra såsen mild
och ställa fram burken med Sambal Oelek så var och en
kan bestämma hur stark såsen på tallriken ska vara.
Ställ såsen i kylskåpet och låt den dra medans du tillagar
resten av middagen.
Tvätta dina potatisar ordentligt, och skär dem på långsidan,
skär gärna som jag gjort på bilden, alltså lägg den platta sidan
nedåt och skär så att du får 2 höga halvor.
Lägg ut bakplåtspapper i en långpanna och lägg dina potatis
halvor med skinnet nedåt. Pensla med lite smör och strö
över lite grovsalt.
Nu är det dags att tillaga fisken.
Tag dina frysta laxfiler och lägg dem i en ugnssäker form med
ett bakplåtspapper i botten (enklare att diska upp)
Krydda med citron peppar och grovsalt.
Skär limen som blev över från såsen i klyftor och lägg
runt laxen. Är ni många som ska äta kan du skära någon
extra lime och dekorera med.
Jag brukar se till att min ugnsform med lax ryms på
samma plåt som potatisen. Då går det snabbt och smidigt
i ugnen!
Potatisen behöver ca 10 min mer än laxen beroende på
storlek så börja med att sätta in den på 225 grader.
Efter 10 min sätter du in laxen.
Ställ ett alarm på 20-25 min.
Beroende på storlek på lax och potatis kan du behöva variera
tiden. Rätten är klar när potatisen och laxen fått lite färg.
Testa laxen genom att sticka igenom den med en gaffel,
ramlar den sönder och är helt genomstekt är den klar.
Potatisen ska kännas mjuk när du sticker i den.
En av våra englands favoriter är salladslök. Min systers man
använder väldigt mycket av löken i sin matlagning och den
är mild och god att äta rå till maten.
Räkna 1/2 salladslök per person.
Servera rätten med salladslök och tomatskivor,
och den ugnsbakade limen.
En enkel, god och hyfsat billig rätt, som vi älskar ♥
♥ Lycka till! ♥
Åh det ser jättesmarrigt ut! Det där ska jag tvinga min man att göra!! :)
SvaraRaderaInspirerande bilder! Och nya recept är aldrig fel. Vi är SÅÅÅÅ less på matlagning, att det är ett under att vi inte svälter ihjäl. ;-)
SvaraRadera